WAT IS HAPTONOMIE?

Het woord Haptonomie komt oorspronkelijk uit het Grieks. Letterlijk zou je het kunnen vertalen als ‘gevoels-leer’ ('Hapsis-nomos’). Haptonomie gaat over gevoelens en de persoonlijke betekenis hiervan. Haptonomie wordt ook wel ‘de wetenschap van de tast’ genoemd.

De grondlegger van de therapievorm die ontstaan is uit de haptonomie, haptotherapie, is Frans Veldman. Hij ontdekte vanuit zijn praktijk als fysiotherapeut dat veel fysieke klachten van mensen ook een gevoelsmatige betekenis hebben. En dat je mensen op verschillende manieren kunt aanraken; als object, maar ook als levend individu, en dat dát een verschillende uitwerking heeft. Haptotherapie bestaat al tientallen jaren maar wint de laatste tijd meer en meer aan populariteit. Ben je nieuwsgierig geworden en zou je graag wat meer willen weten? Dat kan, lees hier meer.

Haptonomie kom je overal tegen: Op je werk, thuis, in de situatie waarin je bent opgegroeid of de situatie waarin je op dit moment woont. Overal sta je in verbinding met andere mensen, en zijn er gevoelens.  De haptonomie 'ligt op straat'.

Al een aantal jaren maak ik tekeningetjes, een soort cartoons. Toen ik begon met mijn studie aan het Instituut voor Toegepaste Haptonomie in Nijmegen, ben ik begonnen met het tekenen van 'Haptoons'. Ofwel cartoon tekeningen met een haptonomisch thema of zienswijze.  Misschien geven de haptoons je een nóg completer beeld van de omvangrijke wereld van de haptonomie.

MIJ ALS HAPTOHERAPEUT

Mijn naam is Marijn Brouwers, haptotherapeut in Amsterdam. Ik stel me graag aan je voor

HAPTOTHERAPIE

Wat is haptotherapie nou eigenlijk? Hoe gaat het in zijn werk? Hoe lang duurt het ongeveer?

DE KOSTEN EN DE LOCATIE

Wat zijn de kosten voor haptotherapie? En hoe ziet de praktijkruimte eruit?